De naam van hun talent development program zegt het al: U.Gro zorgt voor persoonlijke groei. Manon van Beek, Global Program Manager U.Gro bij geodataspecialist Fugro, vertelt over de totstandkoming van dit programma voor young professionals en toekomstige managers. Wat houdt het talentenprogramma in en hoe is het ontwikkeld? Tegen welke uitdagingen lopen ze aan en - niet onbelangrijk - wat zijn de resultaten tot nu toe?
Zicht op jong talent
“Met duizenden medewerkers verspreid over de hele wereld is Fugro een complexe organisatie”, vertelt Manon. “Een paar jaar terug voelden onze leidinggevenden de afstand tussen hen en de groep starters te groot worden. Ze wilden meer zicht op hen, hun skills en hun potentie. Om de groep jongeren beter te leren kennen en ze verder te kunnen helpen in hun ontwikkeling, besloot de directie tot een young professionals program. Met dit talentenprogramma zouden we de samenwerking over grenzen heen bovendien vergemakkelijken, transparantie vergroten en medewerkers helpen bij het grijpen van kansen om door te groeien.”
Welkom Relevance
“Het aanbod van Relevance sprak me direct aan. Ten eerste voldeed het aan onze eisen. De inhoud was actueel en inspirerend. Verder wilden we bijvoorbeeld lokale trainers in bepaalde werelddelen, dat kon geregeld worden. Daarbij was het ondersteunende online platform logisch, aantrekkelijk en flexibel. Er was veel ruimte voor onze eigen inbreng en we hebben het design van het talent development program samen gemaakt. De samenwerking verliep meteen soepel, er was een enorme klik. Alles klopte.”
Online van start
“In eerste instantie gingen we in Europa aan de slag, volledig online. We informeerden het management, HR haakte aan en we organiseerden de eerste kick-offs. Iedere maand ging vervolgens een groepje mensen van start, met maximaal 14 deelnemers en alle nationaliteiten door elkaar. De kick-off met de betreffende Relevance trainer was het startsein voor een trainingstraject van een paar jaar. Waarin mensen onder andere leren van filmpjes en artikelen op het platform, trainingen en workshops volgen over drijfveren, communicatie en samenwerking, deelnemen aan interactieve deep dive learning blocks en peer coaching sessies volgen.”
“Van e-learnings en workshops tot deep dives en peer coaching. Alles zit erin.”
Deep dives
“Eén van de deep dives is bijvoorbeeld ontworpen rondom onze kerncompetentie ‘client awareness’. Iemand van Fugro vertelt waar hij tegenaan loopt bij project X en schetst de casus. De deelnemers gaan vervolgens kijken hoe zij dit zouden aanpakken. Wat zijn de eisen van de klant? In plaats van zomaar de beste oplossing te bedenken, onderzoeken ze eerst wat de klant wil. Soms is dat namelijk iets heel anders. In zo’n deep dive worden mensen inhoudelijk bewuster en ze leren presenteren en reflecteren. Alle praktijkcases zitten dicht tegen de realiteit aan, zodat ze beter blijven hangen dan de zoveelste e-learning.”
Twee groepen en twee fases
Fugro zet het talent development program in voor alle hbo-plussers met maximaal twee jaar ervaring. “Sinds 2020 begint er elke maand een nieuwe groep starters. Zij doen ongeveer 2,5 jaar over hun U.Gro. In fase 1 ‘Engage 2 discover’ leren ze Fugro en zichzelf beter kennen. In fase 2 ‘Drive 2 succeed’ leren ze basic leadership skills en vinden de deep dives over kritisch en strategisch denken plaats. In een kleine groep, zo’n 5% van alle deelnemers, investeren we extra. Onder de noemer International Leadership Track (ILT) doorlopen deze hipo’s een aangepast traineeship bestaande uit verschillende assignments en een extra fase ertussenin, genaamd ‘Challenge 2 grow’.”
Uitdagingen
“Het afgelopen jaar zijn we zeker verbeterpunten tegengekomen”, gaat Manon verder. “Werkt iemand op een schip of is hij midden in de woestijn bezig een gat te boren, dan kan hij of zij niet even een tweedaagse workshop bijwonen. Het slechte bereik alleen al… Sinds kort loopt er dan ook een pilot waarbij mensen zelf kunnen inschrijven op de deep dive learning blocks. Dit maakt het leren flexibeler. Het principe van met en van elkaar leren in vaste groepjes hebben we hiermee losgelaten, maar mensen kunnen nu hun eigen tempo bepalen. Het werkelijke leven zit immers ook vol veranderingen.”
“Ik heb een kort lijntje met de designer van het programma. Willen we een onderwerp erin of eruit? Iets korter of langer laten duren? Wordt geregeld. Die flexibiliteit is voor ons echt ideaal.”
Reacties
De meeste deelnemers zijn erg positief over het talent development program. “Sommigen zijn vooraf wat sceptisch. Zo van: ‘moet ik anders leren communiceren dan?’ Eenmaal bezig zijn ze positief verrast over wat het ze oplevert aan power skills. Voor mij is dat een van de redenen waarom ik in dit vak zit. Het geeft simpelweg energie als je mensen ziet groeien! Je kunt nog zo slim zijn, als je iets niet kunt overbrengen of niemand meekrijgt, bereik je nog weinig. Dat schoolverlaters zich in relatief korte tijd al zelfverzekerd genoeg voelen om de regie te nemen, dat is toch geweldig?”
Culture wave
In de praktijk ziet Manon dus dat mensen geactiveerd worden door het talentenprogramma. “Doordat ze met hun collega’s elders ter wereld samenwerken, leren ze bovendien meer over wat Fugro allemaal doet dan wanneer ze die info van de site zouden moeten halen. Ieders bubbel wordt groter door dit traject, wat kansen brengt en werelden vergroot. Het is nog wat vroeg om conclusies te trekken, maar ik ben ervan overtuigd dat talent development ons minder verzuim en verloop én gelukkigere medewerkers oplevert! Sterker nog: U.Gro werkt als een olievlek en brengt een ware cultuurverandering op gang. Doordat starters een mentor krijgen, moeten we collega’s leren mentor te zijn. Doordat we jongeren dingen laten bespreken met hun manager, worden managers ook aangesproken op hun gedrag. We krijgen een opener cultuur met meer ruimte voor feedback. Precies wat we vooraf gehoopt hadden.”